Ethnographic Museum Dubrovnik

# Ethnographic Museum Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Etnografické muzeum Rupe se nachází v Od Rupa 3, Dubrovnik, na místě bývalé sýpky.

Sýpka byla postavena v roce 1590 se zcela odlišnou funkcí, aby byla dnes přestavěna pro potřeby muzea. Budova byla následně zrekonstruována a byla provedena nezbytná opatření, aby sloužila potřebám muzea. Přízemí budovy bylo ponecháno v původním vydání a uvnitř budovy byly otevřeny dlouho postavené studny, oplocené plotem pro architektonický důraz.

Stálá expozice v muzeu se skládá z výstav tradiční kultury regionu Dubrovník. V prvním patře jsou vystaveny předměty, které představují ekonomickou a hmotnou kulturu. Ve druhém patře jsou vystaveny předměty duchovní kultury: lidové kroje, textil, folklór, krajky a výstavy, které ukazují místní zvyky.

Přestavba staré sýpky na dnešní muzeum trvala od prosince 1987 do října 1989. Dnes se muzeum rozkládá na ploše 1263 metrů čtverečních, kde jsou vystaveny různé předměty, sbírky a příležitostné výstavy.

V hlavní muzeální sbírce jsou ukázky krajkových kusů krojů z oblasti Dubrovníku. Vystaveny jsou nejen krajky z Chorvatska, ale také krajky a staré kostýmy ze sousedních zemí, jako jsou fragmenty čelenek žen, busty, rukávy, límce a podobné předměty. Mezi vystavenými předměty bychom chtěli zdůraznit dámské pokrývky hlavy (potahy) Konavle z 19. století. Jsou zdobeny výraznou bílou výšivkou a krajkou na jehle. Na stálém displeji jsou také písty.

V hlubokých silách v muzeu zvaných Rupe, vykopaných v kameni a potažených nějakou impregnovanou hmotou, která udržuje obiloviny na teplotě 17 stupňů Celsia, udržovala bývalá dubrovnická republika všechny státní rezervy pšenice, ječmene a prosa.

V prvním patře je znázorněna tradiční ekonomika regionu Dubrovník a venkovská architektura. Ve druhém patře jsou kostýmy a ruční práce.

Provozní doba muzea:

Zimní hodiny, 16. října - 21. března: 9:00 - 16:00, úterý zavřeno

Šetří čas za denního světla, 22. března - 15. října: 9:00 - 22:00, úterý zavřeno

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala