Muzeum Mimara Záhřeb Chorvatsko

# Muzeum Mimara Záhřeb Chorvatsko

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Muzeum Mimara v Záhřebu



Muzeum Mimar v Záhřebu je z hlediska exponátů jedním z nejbohatších muzeí. Byla založena darem sběratele Ante Topić Mimary a byla otevřena pro veřejnost v roce 1987.

Dnes je muzeum umístěno v novorenesanční budově bývalého gymnázia, která byla dokončena v roce 1898 podle projektu německých architektů Ludwiga a Hulssnera.

Dnešní muzejní fondy zahrnují 3 750 uměleckých děl. Mezi umělecká díla můžeme rozlišit téměř 450 obrazů různých evropských škol a mistrů od období gotiky, renesance a manýrismu až po baroko, 19. století a postimpresionismus od začátku 20. století.

Stálá expozice je rozdělena podle druhu materiálu, ale je chronologicky komplexní:

V přízemí jsou vystaveny předměty ze sbírky skla, orientálních koberečků a děl Středního východu a Dálného východu.

V prvním patře je představen archeologický materiál, následuje chronologický řád, pozdní antika a řada děl evropského sochařství a řemesel.

Druhé patro je určeno k malování.

Muzeum má velmi cenné užitečné a dekorativní předměty ze skla. Pocházejí ze starověkého Egypta (od 2. tisíciletí před naším letopočtem), od starověku a raného středověku, od islámských zemí (mezi 9. a 14. stoletím), od Benátek jako důležitého centra sklářství a od dalších evropských zemí. (od 15. do 19. století). Návštěvníci sbírky si mohou prohlédnout reprezentativní vzorky kartáčovaného a rytého skla německého původu a vynikající artefakty českého sklářství 19. století.

Existuje zajímavá sbírka textilu s orientálními koberci z Persie, Turecka a Kavkazu, která se datuje od 16. do 20. století.

Umění Dálného východu bude prezentováno mnoha vystavenými předměty pocházejícími z čínského umění. Jedná se zejména o cenné vzorky z bronzu, keramiky a porcelánu. Kromě zmiňovaných položek můžete vidět i některé ze vzácných materiálů, jako je nefrit nebo nosorožec. Vystaveny jsou také předměty ze dřeva, rohy, slonová kost, vyřezávaný lak a předměty zdobené smaltem.

Sbírce ikon dominují špičkové vzorky škol malířství ikon Veneto-Byzantine, Greco-Byzantine, Moscow a Novgorod. Existují také předměty pocházející ze 6. až 12. století pocházející z Palestiny, Antiochie a Malé Asie.

Většinu sbírky obrazů tvoří díla evropských mistrů. Práce pocházely ze škol a workshopů od 13. do 20. století s různými stylistickými rysy.

Součástí muzejních fondů je sbírka kreseb. V této sbírce můžeme vyzdvihnout velmi hodnotná díla evropských mistrů (Bronzino, Ch. Le Brun, C. Lorrain, F. Guardi, Gericault a další), a dokonce i miniatury, které pocházejí z Číny, Arménie, Íránu a dalších východních zemí.

Zvláštní hala ve druhém patře budovy je věnována Anti Topić Mimara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala