Muzeum umění a řemesel Záhřeb

# Muzeum umění a řemesel Záhřeb

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Muzeum umění a řemesel v Záhřebu bylo založeno 17. února 1880. Zřízení této instituce vzniklo z iniciativy Společnosti umění a jejího tehdejšího prezidenta Izidora Krsnaví. Muzeum bylo jednou z prvních institucí svého druhu v Evropě. Dnes se muzeum nachází na Záhřebském náměstí v Chorvatské republice, naproti budově chorvatského národního divadla.

Muzeum bylo původně koncipováno s úmyslem vytvořit „sbírku exemplářů pro mistrovské řemeslníky a umělce, kteří potřebují zdokonalit výrobu každodenních předmětů“. Přesto se myšlenka stává progresivnější a otevírá syntézu umění a řemesel možnosti širší oblasti své budoucí činnosti. Strategie muzea se postupem času změnila a je zaměřena na zachování tradičních hodnot lidového řemesla. Záměrem je vytvořit nové estetické kultury občanské třídy a v roce 1882 byla s muzeem zřízena řemeslná škola. Nyní ji známe jako školu užitého umění a designu.

Je zajímavé poznamenat, že projekt poprvé v Chorvatsku byl navržen pro účely muzeí. Navrhl ji architekt Herman Bolle.

Stálá expozice muzea byla otevřena pro veřejnost v roce 1995, jak ji koncipoval tehdejší režisér Vladimír Malekovic. Expozice obsahuje několik kusů materiálu ze téměř všech muzeálních sbírek.

Materiál byl vybrán podle kritérií kvality a reprezentativnosti stylu. Téměř 3000 exponátů je rozloženo na přibližně 2 000 čtverečních stop prostoru.

Pokud navštívíte muzeum, můžete vidět materiál z:

sbírky nábytku

keramika

sklo

kovy

textilní

malba

sochařství

hodinky

fotografie

grafický a produktový design

slonová kost

vazba knihy

malované a zlacené kůže

Na 2 podlažích, ve 14 halách, jsou objekty prezentovány v jednotkách určených k chronologickému zpracování sekvence, která ilustruje stylistické období od gotiky po art deco.

Umělecká díla v muzeu potěší naše hosty. Workshopy v muzeu jsou zvláštním a dobře přijímaným způsobem prezentace, zejména během svátků, kdy můžete sledovat vánoční ozdoby a další zajímavá díla vytvořená v workshopech.

Muzeum umění a řemesel má často další výstavy a kromě stálé expozice nabízí návštěvníkům tematicky provedené prezentace a dovednosti mistrů z muzejní dílny.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala