Archeologické muzeum v Záhřebu

# Archeologické muzeum v Záhřebu

Središnja Hrvatska

Zagreb

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Archeologické muzeum v Záhřebu bylo vytvořeno z Národního muzea, které bylo založeno v roce 1836. V roce 1866 se následně stal Zemským institutem Chorvatska, Slavonie a Dalmácie a byl spravován JAZU a parlamentem. Během tohoto období bylo muzeum rozděleno do dvou oddělení: oddělení archeologie a oddělení přírodní historie.

Teprve v roce 1878 se archeologické oddělení osamostatnilo, ale stále fungovalo v Národním muzeu. V roce 1939 se stalo samostatným muzeem. Skrz jeho historii, muzeum změnilo několik umístění, na nějaký čas mít dočasné ředitelství u ekonomické společnosti, nakonec dorazit na dnešní místo, na Zrinski náměstí.

Od 19. století působí muzeum v terénu při různých archeologických vykopávkách. Stále působí na pozemcích ve Šćitarjevu a Varaždinu Toplice, Žumberaku, Stenjevci a dalších lokalitách po celém Chorvatsku.

Dnes je v muzeích asi 450 000 různých artefaktů.

Muzeum je rozděleno do sbírek:

Pravěká sbírka

Starověké (řecké a římské památky) kolekce

Raně středověká sbírka

Je důležité zmínit, že Archeologické muzeum v Záhřebu má také egyptskou sbírku, která je jediná svého druhu v tomto regionu. K dispozici je také numismatická sbírka - jedna z největších takových sbírek v Evropě a na světě.

Stálá expozice muzea



Stálá expozice Záhřebského archeologického muzea se skládá ze stálé expozice pravěkých a egyptských sbírek. Stálá expozice obsahuje kromě výše zmíněných sbírek i část antické sbírky a numismatickou sbírku.

Archeologické muzeum v Záhřebu má také unikátní sbírku etruských památek. Archeologické muzeum v Záhřebu se ve všech svých aktivitách stará o archeologický park „Andautonia“ ve Šćitarjevo, kde se nacházejí a zachovávají zbytky starověkého města z období od 1. do 4. století.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala