Chorvatské námořní muzeum Split

# Chorvatské námořní muzeum Split

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Námořní muzeum ve Splitu vám ukáže a nejlépe představí spojení mezi Chorvatskem a mořem a způsob života podél pobřeží. Muzeum bylo založeno v roce 1925 a je bohatou námořní ukázkou historického spojení mezi pobřežními městy a obyvateli, mořem a vším, co s ním musíme dělat.

Chorvatské námořní muzeum Split funguje jako nezávislá instituce a je přímým nástupcem různých složek Splitského námořního muzea. Vlastníkem muzea a jeho zřizovatelem je město Split a formální rozhodnutí o jeho zřízení bylo přijato městskou radou města Split v roce 1997.

Úkolem muzea je zkoumat, shromažďovat, uchovávat a prezentovat hmotné a nehmotné námořní dědictví chorvatského pobřeží Jaderského moře. Funguje v období od pravěku do současnosti. Muzeum sídlí ve Fort Gripe, které je samo kulturní památkou.

Na nádvoří Fort Gripe je mnoho muzeálních exponátů větších rozměrů. U exponovaných předmětů dominuje příď parníku „Copper“ - jedna ze sedmi lodí z muzeálních fondů. Gadget Perina, postavený v roce 1857, je také jedním z nejstarších plavidel na východním pobřeží Jaderského moře obecně. Existuje také mnoho dalších cenných předmětů, které přitahují zejména návštěvníky a jejich zvědavé názory.

Jedna část stálé výstavy je věnována obchodní lodní dopravě a ukazuje vývoj lodi, která sleduje sled - plachetnice, pádlové lodě, parník a motorový člun. Výstavu zahajuje velmi zajímavý předmět (keramická antická pitos), který má také působivé rozměry. Jídlo bylo zvyklé na skladování jídla a dnes je to určitě zajímavá a hodnotná expozice. Vystaveny jsou také starožitné kotvy a mnoho amfor, většinou pocházející z potápějících se lodí. Vývoj a navigace lodí jsou nejlépe doloženy modely a obrázky plachetnic Dubrovnik a Bokelj. Obzvláště působivé jsou plachetnice Korcula z 19. století.

Chorvatští námořníci pluli po celém světě, což nejlépe dokládá lodní deník z expedice rakousko-uherské plachetnice Novara z let 1857–1859 a portréty kapitánů z 19. století.

Z navigačního vybavení je zvláštní pozornost věnována exemplářům kompasu a kompasu.

Expozice muzea v jedné ze svých částí - v části doprovázející obchodní plavbu - končí v hale věnované parníku. Menší a větší modely parních lodí a užitkové předměty evokují dobu prvních výletů parníkem. To je ještě předtím, než se objevily první dieselové motory. Ve stejné hale je velmi cenná sbírka námořních strojů. Zvláštní místo v této sbírce patří k prvním chorvatským lodním motorům, které byly vyrobeny v Rossiho dílně ve Splitu na začátku 20. století.

Konflikty, které se odehrály na Jadranu - od starověku do konce 20. století - jsou uvedeny v sekci věnované námořním záležitostem.

Nevyhnutelná bitva z roku 1866 je nejlépe reprezentována originálními bitevními předměty. Rakousko-uherské období, až do první světové války, bylo vystaveno s různými cennými exponáty a uměleckými díly. V této souvislosti můžeme zmínit práce s námořním tématem malíře Alexandra Kirchera.

První a druhá světová válka a její události na Jadranu zachycuje řada cenných a vzácných předmětů. Vystavili jsme také položky námořního boje z chorvatské války za nezávislost v roce 1991.

Exponované torpédo - tehdy nejmodernější zbraň - uzavírá cestu stálou expozicí muzea. Zajímavou skutečností je, že nejstarší torpédo na světě je vystaveno v Chorvatském námořním muzeu ve Splitu. torpédo pochází z roku 1866 a kolekce torpédo, které je vystaveno jako celek ve speciální hale, svou hodnotou zaujímá špičku v muzeích na světě.

Námořní muzeum ve Splitu je klidné a příjemné místo k návštěvě. Je zdobena mnoha vystavenými předměty, bohatstvím historických pozemních a mořských spojení a krásným výhledem na výhled na Split.

Pokud jste ve Splitu, zejména pokud jste s dětmi, určitě byste měli navštívit muzeum.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala