Chorvatské muzeum Kaštela

# Chorvatské muzeum Kaštela

Srednja dalmacija

Kaštela

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Muzeum města Kaštela začíná svůj příběh v roce 1988, kdy byla založena první instituce muzea a galerie v oblasti Kaštela.

Městské muzeum Kaštela je obecné a městské muzeum, které se nachází v dnešním městě Kaštela.

V Galerii, která byla založena v roce 1988, (Studin Gallery), byl zřizovací fond tvořen sbírkou soch od sochaře Marina Studina. V roce 1983 byla sbírka převedena z tehdejšího muzea revoluce ve Splitu do rodiště Marina Studina do města Kastel Novi. Následně v roce 1992 získala galerie nový status a stala se místním muzeem v Kastela.

Muzeum později založilo čtyři sbírky:

Archeologická sbírka

Kulturní a historická sbírka

Etnografická sbírka

Kolekce moderního umění

Galerie Studin je součástí moderní sbírky. Zřízení archeologického oddělení má velký význam pro studium historie tohoto regionu, protože oblast je bohatá na archeologická a starověká místa. Muzeum bylo původně umístěno v historickém centru města Kastel Novi v Cippico Tower. Na tomto místě zůstalo až do roku 1999, kdy bylo přemístěno do nového prostoru a znovu zaregistrováno v Městském muzeu Kaštela. Novým umístěním muzea je hrad Vitturi v Kastel Luksic.

Činnost muzea je definována právními předpisy platnými v Chorvatské republice. Úkolem muzea je systematicky shromažďovat, uchovávat, obnovovat a uchovávat a prezentovat a trvale chránit muzejní materiál z oblasti pod jurisdikcí tohoto muzea.

Archeologická sbírka muzea byla založena v roce 1990 a systematický výzkum probíhá na několika lokalitách (Resnik-starožitné Sikuli, Bijaći-Stombrate, Mujina pećina, Biranj a Donje Krtine).

Kulturní a historická sbírka se skládá z asi 500 objektů a sbírka předmětů pro tuto sbírku začala v roce 1989.

Etnografická sbírka byla založena v roce 1990 a obsahuje více než 180 položek, které byly shromážděny hlavně prostřednictvím darů a odkupů.

Sbírka moderního umění zahrnuje mnoho uměleckých děl (asi 163 z nich), z nichž 93 jsou obrazy, 26 soch, 8 fotografií, 36 grafik a kreseb.

Galerie Studin (sochy) je provozována v rámci sbírky moderního umění.

Dnes muzeum pracuje na digitalizaci materiálu a digitalizovaný obsah je organizován prostřednictvím digitálních sbírek, které budou jako takové veřejnosti představeny.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala