Archeologické muzeum v Dubrovníku

# Archeologické muzeum v Dubrovníku

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Archeologické muzeum v Dubrovníku nemá stálý prostor a výstavu. K dispozici je pouze dočasně přidělená místnost s menší užitečnou knihovnou. Struktura muzea je prozatím rozdělena do sedmi sbírek, ale zmíníme i ty nejzajímavější.

Váza Kolekce

Muzeum má sbírku váz, které se skládají ze dvou sbírek, které muzeum dostalo na konci minulého století jako dary. Sbírka pozdně geometrického stylu je původem z Kypru, zatímco druhá je červeno-figurovaná z Kampánie. V muzeu je také několik korintských váz, které se na ostrově Korčula nacházejí.

Egyptská kolekce

Asi nejzajímavější je egyptská sbírka, která má 238 objektů a je druhou největší v Chorvatsku. Tato sbírka byla vytvořena dary do muzea historie na konci 19. století. Mezi slavné dárce patří bratři Amerlingové, Tonko Kurajica a Ivo Nardeli.

Sbírce dominují amulety, egyptské sochy božstev, scarabs a různé šperky. Obzvláště cenné jsou figurky a amulety s různými displeji. Můžeme například uvést: trojici, dvě peří, oko, trpaslíka a nejoblíbenějšího scaraba. Mezi zmíněné objekty patří mumie tvořená částmi mnoha lidských těl a její trup je vyroben ze slámy. Je to velmi obratná tvorba nelegálních obchodníků z 19. století, v době velkého zájmu sběratelů a muzeí o předměty egyptské civilizace.

Numismatická sbírka

Další zajímavou sbírku tvoří kovové mince a medaile. Za turecké můžeme zmínit například grécko-ilýrské mince, římské republikánské a císařské mince a byzantské mince. Samozřejmě, existují peníze, které kovala Dubrovnická republika. I zde pocházela většina z darů a sbírek během archeologického výzkumu v Dubrovníku a jeho okolí. Většina exponátů byla shromážděna během průzkumu katedrály v Dubrovníku.

V muzeu můžete vidět výstavy: Historie, raně středověká socha, náušnice římského zlata, starověký Kypr a mnoho dalších výstav, které byly vyhlášeny na oficiálních stránkách muzea.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala