Archeologické muzeum Splitu ceny pracovní doby

# Archeologické muzeum Splitu ceny pracovní doby

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentář nebo Upgrade this article, napsat nový. Registrace není nutná

Je zajímavé, že se jedná o nejstarší muzeum v Chorvatsku. Ano, tak - Archeologické muzeum ve Splitu je nejstarším muzeem v Chorvatsku.
Byla založena v roce 1820 dekretem dalmatské vlády v Zadaru. Prvním režisérem byl lékař a archeolog Frano Lanza. Stejně jako ostatní instituce tohoto účelu stála vedle hradeb známého Diokleciánova paláce původní budova Archeologického muzea.

Dnešní budova muzea byla postavena v letech 1912 až 1914.

Od roku 1878 muzeum vydalo svůj první archeologický časopis. Tento časopis, nazvaný Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinskog (historická historie), sahá i dnes.



Dnes je muzeum hrdé na to, že dokáže zachovat asi 150 000 archeologických památek a artefaktů. Zde uvádíme dobré číslo prezentované prostřednictvím stálého vysílání. Archeologické muzeum ve Splitu má cennou sbírku archeologických předmětů z pravěku, od doby řecké kolonizace Jadranu, římské a raně křesťanské a raně středověku. Je to určitě užitečné místo k návštěvě. Španělé si užívají a věnují velkou pozornost své historii, ale každý rok tato instituce navštěvuje velký počet hostů zvenčí. Kromě toho, že slouží k zachování historické pravdy, představující rozvoj města, toto muzeum se v některých ohledech stává turistickou atrakcí. Mnoho hostů, kteří navštíví Split, má velký zájem o muzeum. Studují exponáty a dozvědí se o historii Splitu.

Práce muzea dnes



Muzeum neustále provádí systematický archeologický výzkum na lokalitách Saloni a Issi a má praktickou sbírku a umístění Salony, stejně jako praktickou sbírku Issa v budově Panny Marie Batariové a stejnojmenné lokality ve městě Vis.

Dějiny muzea a vývoj doposud



Víme, že velký zájem o chorvatské monumentální dědictví existuje již od starověku. Bohaté historické události v těchto oblastech zanechaly mnoho stop, které stále pečlivě studujeme a zkoumáme každý den. Muzeum začalo svůj příběh až na samém počátku 16. století, kdy ve svém domě shromáždil humanista a šlechtic Dominik Papalić sbírku starožitných nápisů. Tam je sbírka, spolu s Markem Marulic, “otec chorvatské literatury”, nalezený pro mnoho procházek přes trosky Salona. V atriu výstavní síně Archeologického muzea bylo vystaveno pět originálních nápisů - kolik jich bylo z této sbírky zachováno.



Dalším důležitým datem spojeným s rozvojem muzejní činnosti bylo založení Arcibiskupského muzea ve Splitu v roce 1750. Toto muzeum uchovávalo velkou sbírku latinských nápisů převážně ze starobylého Salona.

Archeologické muzeum ve Splitu bylo založeno v roce 1820 dekretem dalmatské vlády v Zadaru. Inspirací pro jeho založení byl příchod císaře Františka I. do Dalmácie v roce 1818, kdy navštívil Split a slavnostní památky. První budova muzea byla postavena v roce 1821 a byla umístěna v blízkosti východních zdí Diokleciánova paláce, ale brzy se stala ohromena rostoucím počtem památek. Muzeum se později přestěhovalo do budovy, která dodnes stojí dodnes.

Vývoj chorvatské archeologie a role archeologického muzea ve Splitu



Don Frane Bulic je přičítán nové éře ve vývoji chorvatské archeologie. Od roku 1884 je ředitelem muzea a významně přispěl k významu této instituce.

Don Frane Bulic, (Vranjic, 1846 - Záhřeb, 1934) je katolický kněz, archeolog, historik a konzervátor. Více než 50 let pracuje jako terénní výzkumník, konzervátor a spisovatel. Zakladatel chorvatské archeologické společnosti "Bihać", která byla založena ve Splitu v roce 1894

Můžeme říci, že je do značné míry zodpovědný za stavbu stávající budovy Archeologického muzea ve Splitu, která byla postavena v roce 1914 podle plánů vídeňských architektů A. Kirsteina a F. Ohmany. Stejní architekti navrhli v Carnuntu u Vídně podobnou budovu i pro muzejní účely.

Architektonický komplex se skládá z hlavní budovy s přízemní výstavní halou a knihovnou a pracovnou na podlaze, krytého lapidária a upravené zahrady. Přestěhování bohužel odložilo válku, takže nová muzejní budova otevřela své brány veřejnosti až počátkem roku 1922,



Muzeum provádí pravidelný archeologický výzkum Salona a Issy. Do roku 2004 byl výzkum proveden na lokalitě Narona (Vid u Metkoviće).

Muzeum má regionální budovu Tusculum v klášteře v Solinu a archeologickou sbírku Issa v budově Panny Marie Batavské v Vis.

Významná je sbírka kamenných nápisů ze Salona (cca 6 000 výtisků), sbírka řecké řecké řecké keramiky, římského skla, starověkých hliněných lamp (asi 1600), kostí, kovových předmětů a sbírky drahokamů (největší v zemi).

Muzeum má velkou sbírku starožitných a středověkých peněz (přes 70,000 kusů) a má významný knihovní a archivní fond. Nová stálá expozice v rekonstruovaném Muzeu byla otevřena 18. prosince 2000.

Dnes si každý může užívat exponáty, studovat a učit se historii.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Upgrade this article

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala